Het proces in detail


Anita, Arnhem :

Wat over mezelf.
"Ik vind het leuk om met mensen te werken en ook het functioneren van het menselijk lichaam vind ik interessant. Daarom heb ik de opleiding sportmassage en stoelmassage gevolgd. Ik heb een volledige baan en wil geen verplichtingen hebben aan een sportvereniging. Ik oefen mijn massage activiteiten voornamelijk uit als hobby."

Hoe ben ik in aanraking gekomen met Reiki?
"Zoals zo velen had ik er wel eens van gehoord maar me er niet verder in verdiept.
Totdat ik Marjolein ontmoette tijdens een verwendag voor vrouwen met kanker waar ik aan meewerkte als stoelmasseur.
Marjolein attendeerde mij er op dat ik meer deed als alleen masseren.
Dit wekte mijn interesse omdat bij mezelf en ook bij mijn klanten het opgevallen was dat mijn handen erg warm werden.
Tijdens een persoonlijke afspraak met Marjolein heeft ze me meer verteld over Reiki en een behandeling gegeven. Op dat moment was het voor mij duidelijk dat ik deze kant van mijzelf verder wilde ontwikkelen en de Reiki wilde ontdekken.
Een redenen was het feit je in eerste instantie met jezelf behandelt.
Op mijn werk was een grote reorganisatie aan de gang waar ik erg tegen op zag. Ik was bang binnen de kortste keren overspannen thuis te zitten. De Reiki kon me mogelijk dat stukje extra energie geven dat ik nodig had."

Wat heeft de Reiki me tot nu gebracht?
"Ik ben me bewuster geworden van het verschil in effect van een negatieve en positieve benadering van situaties. Ik ben niet overspannen geraakt doordat ik met de positieve Reiki instelling en benadering de reorganisatie tegemoet ben gegaan.
Ik heb rust in mezelf gevonden en ook naar mijn collega's toe ben ik niet meer het opgewonden standje.
Mijn collega's weten me nu ook te vinden voor de niet zakelijke vragen. Was het vroeger nog om even de spieren in de nek wat losser te maken, is het nu ook omdat door het gebruik van beide technieken het effect anders is. Ik verbaas me nog elke dag over wat de Reiki allemaal kan en doet.
De combinatie van beide technieken is verrassend. Je vingers hebben door de massage leren voelen waar de spier - en lichaamsspanning zit. De Reiki leert je om te gaan met de energetische uitstraling van het lichaam. Hierdoor weet je heel automatisch direct het probleem gebied te vinden. Met de zelfhelende energie die je met de Reiki doorgeeft komt de behandeling dieper door. Dit volgens degene die ik op deze wijze behandeld heb."

Wat over Marjolein.
"Marjolein kan mij nog heel veel leren over Reiki in de praktische uitvoering.
Haar benadering, het openstaan voor vragen en het respect hebben voor ieders eigen persoonlijkheid spreekt mij in haar werkwijze aan. Deze nuchtere Hollandse meid staat graag met beide benen op de grond. Ik zal mogelijk niet alle facetten van de Reiki in de praktijk gaan gebruiken omdat dit niet bij mij past. Marjolein heeft mij nooit het gevoel gegeven dat dit niet goed is. Ze weet mij juist te motiveren om datgene dat ik wel kan gebruiken ook te doen. Doordat ze zelf het verschil voelt tijdens onze verdiepingscursussen stimuleert ze mij om hierin mijn hart te blijven volgen. Ik ben benieuwd naar alles wat ik nog tegenkom en van haar kan leren."


Sevilla, Soest :

Via het internet heb ik Marjolein haar praktijk gevonden. Op 12 maart 2010 had ik voor het eerst een behandeling bij Marjolein. Ik verwachte, waarom weet ik niet, een oudere vrouw en was even verbaasd dat zij nog zo jong is. Het voelde gelijk goed. Het gesprek voor de behandeling, de behandeling en het gesprek daarna heb ik als erg fijn ervaren. Marjolein vroeg mij of ik interesse had om Reiki 1 te gaan volgen. Ik had hier al vaker over nagedacht. De week daarna heb ik de eerste Reiki inwijding (individueel) gehad in een groep van 4. De drie anderen kenden elkaar al. Dit was geen probleem. Marjolein voelt erg goed aan of je in een groep past. Het was een hele mooie dag. Na de eerste inwijding moesten wij onszelf Reiki geven en het is heel bijzonder dat je dan gelijk de energie voelt stromen. Die dag kregen wij vier individuele inwijdingen. Aan het eind van de dag kregen wij een certifcaat en een bos bloemen. Als opdracht voor thuis kregen wij mee om drie weken elke dag diverse posities vier minuten te oefenen. Ik zette hiervoor een wekkertje. Reiki werkt erg ontspannend. Ik werd vaak weer wakker van het wekkertje. Na drie weken hadden wij een terugkomavond. Op deze avond hebben wij het er over gehad hoe de weken na de inwijding zijn gegaan. Daarnaast hebben wij geoefend en hebben we allemaal Reiki ontvangen van de anderen (tegelijk). Dit was een bijzondere ervaring.
Vervolgens heb ik, na nog een Reiki verdiepingscursus (avond) met dezelfde groep op 18 juni, de inwijding voor Reiki 2 gehad. Op deze dag kregen wij één inwijding en leerden wij drie symbolen. Met Reiki 2 is de Reiki vier keer sterker dan Reiki 1. Het was weer een hele mooie dag met van Marjolein veel warmte en alle ruimte voor vragen. Bij Reiki 2 leer je ook Reiki te geven op afstand en het is heel bijzonder om te ervaren dat het echt werkt om Reiki op afstand te geven en te ontvangen. De opdracht voor thuis was dat wij drie weken elke dag tien minuten moesten oefenen en daarnaast de symbolen leren. Na drie weken hebben wij met Marjolein op afstand geoefend. Na Reiki 2 heb ik een achttal verdiepingsdagen gehad. Op deze dagen konden wij in een groep oefenen en leerden wij er elke keer weer iets nieuws bij, zoals uitleg organen, uitleg chakra's, werken met begeleiders en nog heel veel meer.
Op 17 juni jongstleden heb ik de inwijding voor Reiki 3A (Master) gehad. De laatste verdiepingsdag vóór Reiki 3 hebben wij ons al voorbereid op Reiki 3. 17 juni kregen wij één inwijding en hebben één symbool geleerd. Na de individuele inwijding gingen wij ons zelf Reiki geven. Het is bijzonder dat je dan gelijk voelt dat de energie sterker is, zestien keer ten opzichte van Reiki 1. Drie weken later hebben wij een terugkomavond gehad. Deze avond hebben wij besproken hoe de weken na Reiki 3A gegaan zijn en geoefend. Het is erg fijn om deze dagen bij Marjolein te volgen. Deze dagen voelen voor mij aan als een warme deken en door Marjolein's paranormale vermogens kan ze je extra ondersteunen.
Naast deze inwijdingen en verdiepingscursussen hebben ik regelmatig een behandeling bij Marjolein gehad. Deze behandelingen vind ik heel fijn. Kijk er altijd naar uit om weer naar haar toe te gaan.
Het is fijn om met Marjolein te praten en van haar een behandeling te krijgen. Met de gesprekken houdt Marjolein mij een spiegel voor, waardoor ik overal goed inzicht in krijg in bepaalde situaties en beter met bepaalde situaties om kan gaan. Daarnaast zijn de behandelingen die je van Marjolein ontvangt erg prettig en ben ik daarna weer helemaal in balans.
De behandelingen van Marjolein en de inwijdingen in Reiki 1, 2 en 3A hebben mijn leven erg verrijkt. Ik sta makkelijker in het leven, kan door Reiki beter met stress omgaan, kan beter met bepaalde situaties omgaan. Ik sta weer dichter bij mijn gevoel.
Ik heb door mijn ervaring met Marjolein al diverse mensen geadviseerd om ook naar Marjolein te gaan. Een aantal hebben bij haar inmiddels ook behandelingen gehad en hebben ook een inwijding gehad in Reiki 1.
Mijn dochter heeft van Marjolein ook twee behandelingen gehad. De eerste keer zei ze toen wij naar huis gingen, mam ik voel mij nu zoals ik mij in de vakanties voel. Zij heeft de behandelingen en gesprekken als erg prettig ervaren. Toen mijn dochter een paar keer 's nachts wakker werd en het idee had dat er aan haar voeten getrokken werd en er iemand aan haar hoofd zat hebben wij Marjolein gebeld en heeft zij ons geholpen om dit op te lossen. De dag daarna durfde mijn dochter weer in haar bed te slapen en voelde zij zich 's nachts weer veilig in haar bed.
Ik ben erg blij dat ik Marjolein op mijn pad ben tegen gekomen. Marjolein is een warme vrouw. Je voelt je door haar gehoord en het is erg fijn dat je haar altijd mag mailen als je vragen hebt. Ik hoop nog veel verdiepingscursussen bij haar te volgen en veel behandelingen van haar te ontvangen.>


C.H. te Maarssen :

In november 2009 zag ik “toevallig” de site Praktijk ZoMa van Marjolein Berendsen.
Jarenlang heb ik allerlei psychosomatische klachten gehad die, achteraf, te herleiden waren naar paniekaanvallen en grote onbewuste angsten.
Tal van onderzoeken en een particuliere pré-scan en bloedonderzoeken brachten niets aan het licht.
Maar alle pijnen en angsten waren er, en ik had de moed opgegeven ooit me beter te voelen, hoewel het mijn vurigste wens was.
Wat ik bij Marjolein kon verwachten wist ik eigenlijk niet, maar er was niets anders meer overgebleven waar ik mijn genezing kon vinden, dus het interesseerde me eigenlijk ook niet zo veel. Ik wist alleen dat ik er zelf uit moest komen.
Al na het eerste consult, waarbij ik erbij zat als een zoutzak, moe en moedeloos, viel me op de fiets op dat ik niet meer misselijk was. Maandenlang had ik lopen kokhalzen, eten geen zin meer in en ineens had ik trek om lekker te gaan koken.
Dat verbaasde me in hoge mate maar was voor mij een stimulans te weten, dát er dus iets veranderen kon. Iedere 14 dagen had ik een consult en ging met sprongen vooruit naar een normaal voelen en functioneren, hoewel ik er hard en bewust aan heb moeten werken, aan de dingen die we tegen kwamen.
Eigenlijk wilde ik dus in januari stoppen, tenslotte moet je onafhankelijk van een persoon je leven zelf richten, toen er iets zich voordeed op het persoonlijke vlak. Een gebeurtenis zoals vele mensen ervaren en ik dacht onbegrip van de ander te ondervinden. Tot  Marjolein me erop wees dat dit veroorzaakt werd door een streng oordeel over mezelf dat zich dan automatisch uitstrekt naar de ander. Het was voor mij alsof er een bom ontplofte! Had ik het dan mijn hele leven niet goed gedaan, ondanks al mijn inspanningen en inleveren van mezelf?
Maar Marjolein geeft aan wat in je hoogste zelf is scheef gegaan in het leven. Eerst leek het of mijn ego diep gekwetst was maar het ging veel verder.
Op zielsniveau!!
14 Dagen ben ik totaal de draad kwijt geweest en sloten vol gehuild. En ineens zag ik het licht waar het fout was gegaan. Het was niet wereldschokkend, maar voor mij wel. Door dat inzicht heb ik veel innerlijke vrijheid gekregen. Ik weet nu dat er voor de ander zijn goed is, maar dat de ander zelf zijn verantwoordelijkheid heeft voor zijn leven en ik dat deel dus niet op me hoef te nemen. Beter gezegd nog, niet mág nemen.
Kennelijk was dat het laatste duwtje dat ik nodig had om completer mezelf te worden, en vanaf die tijd gaat het goed.
Na 5 maanden bij Marjolein, en een half leven regulier dokteren, is het bij Marjolein afgerond en heb ik ook de richting gevonden waarvoor ik hier op aarde ben gekomen. Natuurlijk stopt de ontwikkeling nooit, maar door Marjolein die gezonden is door boven, heeft mijn leven een grote meerwaarde gekregen.
Dank je wel lieverd voor je menselijke benadering en liefde die je aan alle mensen geeft!


Therèse Siebenga :

De methodiek van het spiegelen is voor mij een prettige manier van zelfreflectie; zowel om inzicht te krijgen in een situatie bij mezelf of in coaching bij een ander. Het werkt echt om de gedachten die je over een ander hebt, op jezelf te betrekken. Vervolgens kijken wat uit balans is “binnen(jezelf) – buiten (ander)” en “teveel- te weinig” en wat nodig om in evenwicht te komen.


Jose :

Coachen vanuit de essentie geeft mij meer verdieping in het 'zijn' als coach. Ik heb nog beter leren 'luisteren' naar mijn gevoel en voel me daardoor zekerder en krachtiger,


Anneke :

De opleiding verrijkt mij, omdat je spiegels voor je krijgt van jezelf en anderen. Je gaat daardoor nadenken en onverwacht veranderen. Je kijkt eerlijker naar jezelf en probeert daarna ook alles toe te passen op je clienten in je eigen praktijk. Niet simpel maar wel mooi en leerzaam.


Helma :

Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor meditatie en zelfreflectie. Na mijn eerste aarzeling ('zweverig') merk ik dat dit juist zorgt voor rust en diepgang. Het maakt dat ik dichter bij mijn 'essentie' kom en dat lijkt me nou juist ook de bedoeling van deze opleiding. Dus .... geef ik me er aan over en dat blijkt het best te werken.


Joost van Rossum :

Aan de opleiding CvdE denk ik meet heel veel plezier en dankbaarheid terug. De opleiding zelf was een geweldige ervaring en heeft mij als coach en als mens completer gemaakt. De verdieping van mijn coaching repertoire, met name ten aanzien van het energetisch werken brengt me heel veel. Ik ervaar dat ik mijn coachees nog beter kan helpen. Dank Martijn, Marjolein en Paulien voor jullie vakkundigheid en prettige omgang!